De e-bikes in ons aanbod zijn bijna allemaal uitgerust met accu’s van Bosch. De batterijen van Bosch zijn een efficiënte energiebron met een groot uithoudingsvermogen. Bovendien zijn ze de modernste eBike-accu’s die momenteel verkrijgbaar zijn op de markt. Een enorme actieradius, lange levensduur en een gering gewicht worden samengebracht in een ergonomisch design met bedieningsgemak.  

In deze blog geven we graag nog wat extra informatie mee over e-bike batterijen om zo mee je beslissing te kunnen maken bij je aankoop van een nieuwe fiets!  

Voor we je meer uitleg geven over de soorten batterijen, geven we je graag meer informatie over de actieradius van een batterij. Bij de aankoop van een e-bike wordt vaak de vraag gesteld wat een actieradius precies is van een batterijlading. Kort samengevat komt de actieradius van een accu neer op de afstand die je met een volle batterij kan afleggen. Je kan het vergelijken met de afstand die je kan rijden met een volle tank van de auto.  

Om langer rijplezier te beleven op je e-bike, geven we je nog enkele kleine tips & tricks: 

  • Bij een trapfrequentie van 50 omwentelingen optimaliseer je het rendement van de aandrijfeenheid. Fiets je langzamer, kost dit meer energie voor je batterij. 
  • Door het totale gewicht van de fiets en de bagage zo laag mogelijk te houden, kan je de massa minimaliseren en dus ook de belasting van de batterij. 
  • Vaak starten en remmen is minder rendabel dan ineens lange afstanden rijden en dit met een gelijkmatige snelheid. 
  • Door juist te schakelen ga je de accu van je fiets ook efficiënter gebruiken. 
  • Wanneer de banden de correcte spanning hebben wordt de weerstand minimaal gehouden. Ook dit zorgt voor een mindere belasting van de batterij.  
  • Raadpleeg regelmatig de informatie die je krijgt van je boordcomputer. Deze kan je namelijk een indicatie geven van het effect van je rijstijl op de actieradius. 
  • Wanneer het kouder wordt, gaat dit ook gevolgen hebben op de prestatie van je batterij. Houd er daarom in de winter rekening mee dat je fietst met een lagere actieradius. 

Soorten accu's

De Bosch accu’s zijn zo ontwikkeld om in iedere uitvoering garant te staan voor krachtige prestaties. Hieronder sommen we graag de verschillende soorten batterijen voor je op met daarbij extra informatie. 

Geïntegreerde accu 

Bij deze accu wordt de batterij volledig ingewerkt waardoor de fiets heel stijlvol en elegant oogt. De PowerTube integreert perfect in het frame en biedt hierdoor nieuwe e-bike designs. 

Accu in frame 

Hierbij zit de PowerPack als frame-accu dicht bij het zwaartepunt van de e-bike. Dit zorgt voor een optimale gewichtsverdeling en geeft de fiets een sportief en dynamisch cachet. 

Bagagedrager-accu 

De naam zegt het al zelf. Bij deze accu wordt er ruimte gemaakt om vrij en gemakkelijk op- en af te stappen van je fiets bij een lage opstap. Dit biedt jou heel wat extra comfort en gemak. 

Dual battery 

Bij de dual battery wordt er een koppeling gemaakt tussen 2 Bosch e-bike accu’s. Hierdoor krijg je een energiecapaciteit tot wel 1.250 Watt-uren wat meteen een verdubbeling is van de actieradius. Dubbele batterijen die jouw fiets dubbele energie geven dus!  

Bedieningsgemak

Alle accu’s van Bosch zitten heel stevig in een daarvoor voorziene houder op de e-bikes. Toch zijn ze zo ontworpen dat ze heel makkelijk verwijderd kunnen worden mocht dit nodig zijn.  

Dankzij het lage gewicht, de praktische afmetingen en de precies in elkaar passende accu en houder kan je de batterij heel intuïtief en makkelijk bevestigen.  

Alle Powerpacks zijn voorzien van een ergonomische greep om de accu makkelijk te hanteren. Hierdoor kan je ze makkelijk plaatsen, verwijderen, dragen en laden.  

Ook bij rechtstreeks laden van de e-bike kan dit makkelijk dankzij een laadstekker.  

Hoe kan je er zelf voor zorgen dat je accu langer mee gaat?

  • Zorg er bij het laden steeds voor dat dit kan gebeuren in droge omstandigheden en liefst op kamertemperatuur. 
  • Gebruik je in de winter de e-bike niet of veel minder, dan is het zeker aangewezen dat de batterij niet volledig vol of volledig leeg is. Een laadcapaciteit van 30 tot 60% is ideaal voor langere opslag van de batterij. 
  • Wanneer je de e-bike toch ook gebruikt in de koudere wintermaanden, plaats dan de accu kort voor vertrek in de e-bike. Fiets je echt dagelijks, dan is een thermische beschermhoes zeker een goede investering om de levensduur van je batterij te verlengen.  
  • Wil je de accu van je e-bike toch eens grondig schoonmaken? Dat kan! Verwijder dan de accu en reinig met water. De stekkerpolen kan je ook af en toe proper maken en lichtjes invetten.  
  • Wil je jouw e-bike vervoeren op een fietsendrager, dan is het toch belangrijk om de accu van de fiets te halen en veilig in de auto te vervoeren. 

Wat zijn de voordelen van Bosch accu's?

Waarom zou je kiezen voor een accu van Bosch? Naast efficiënt, betrouwbaar en voorzien van de modernste technieken behoren de accus van Bosch tot de meest populaire modellen die er zijn.  

  • Geen memory-effect - Het is bij de Bosch accu’s niet noodzakelijk om een batterij steeds volledig op te laden voor je de e-bike gebruikt. Je kan op ieder moment het opladen onderbreken en op een later tijdstip hervatten.  
  • Zeer geringe zelfontlading - Ook wanneer de accu een langere tijd niet gebruikt werd, is er bijna geen laadverlies. Je kan daarom de batterij die voor een langere tijd opgeslagen werd meteen terug gebruiken. 
  • Langere levensduur - De accu’s van Bosch zijn zo gemaakt dat ze heel wat tochten, kilometers en dienstjaren kunnen maken.  
  • Snelle oplading - Door een ruim aanbod aan chargers in verschillende capaciteiten en prestatietypen, wordt een snelle oplading mogelijk gemaakt indien nodig. 
  • Gemakkelijk uitneembaar - Je kan in een handomdraai de batterij uit de e-bike verwijderen. Ook het opladen of opslagen van de accu kan afzonderlijk van de fiets gebeuren. Hierdoor kan je de accu in de winter ook op een warme plek bewaren in plaats van in een koude garage.  
  • Simpelweg goedkoop - De Bosch accu’s zijn een goedkope aandrijvingsoplossing.