Blog

 1. Hoe kies je een veilige fietshelm?

  Bontrager wavell technology helmet

  Sinds 1 januari 2017 is iedereen die met een speed pedelec (met kentekenplaat) rijdt, verplicht om een gekeurde helm te dragen. Deze moet nog niet NTA-gekeurd zijn zoals in Nederland en Duitsland. De EN1078 normering is voldoende. Hoewel de fietshelm in België voor andere fietsers niet verplicht is, vind je een uitgebreid aanbod van fietshelmen in alle maten en kleuren. Moet een fietshelm per se duur zijn om veilig te zijn en zijn er criteria die jouw keuze mee helpen bepalen? In deze blog zoeken wij het voor je uit.Het belangrijkste verschil tussen fietshelmen is de manier waarop deze zijn opgebouwd:

  • In-mould helmen hebben een dunne buitenschaal die direct aaan het schokabsorberend schuim bevestigd is. Hierdoor zijn ze licht en duurzaam.
  • Hardshell helmen hebben een harde buitenlaag die het schuim bedekt. Ze zijn duurzamer, maar ook zwaarder om te dragen.

  De meeste fietshelmen zijn op deze manier opgebouwd.

  Lees meer »
 2. Wat maakt Stromer speed pedelecs zo uniek?

  stromer_speedpedelec

  Het Zwitserse merk Stromer begon in 2009 met speed pedelecs te ontwikkelen voor woon-werkverkeer. Het bedrijf had hiermee één doel: een rijgevoel op de weg brengen dat anders is. Stromer bikes zijn zowat het neusje van de zalm als het op speed pedelecs aankomt.

  Lees meer »
 3. De voordelen van een fietsleasing

  Lease a bike

  Lease a bike

   

  Fietsleasing wint aan populariteit dankzij het fiscale voordeel voor de werkgever, maar ook dankzij de voordelen voor de werknemer. Door fietsaankopen te subsidiëren en premies te geven voor woon-werkverkeer met je tweewieler, wil de overheid meer mensen op de fiets krijgen. Die mentaliteitswijziging zet zich overal door, waardoor naar het werk fietsen in België bijna even ingeburgerd is geraakt als bij onze noorderburen.

   

  Bedrijfsfietsen zijn populair bij werkgevers omdat ze 100% aftrekbaar zijn. Dat geldt trouwens ook voor aanverwante kosten (zoals fietsstallingen, kleedruimtes, enz.). Bedrijfsfietsen mogen zelfs gecumuleerd worden met fietsvergoedingen en firmawagens.

  Bovendien worden bedrijven vanaf 2024 verplicht om duurzaamheidsrapporten op te stellen met de nodige SDG’s (sustainability

  Lees meer »
 4. Hoe onderhoud je je elektrische fiets?

  Bikecenter_fietsonderhoud_elektrisch

  Met de komst van de elektrische fietsen en speed pedelecs is ook het fietsonderhoud een stuk complexer geworden. Naast de mechanische onderdelen dienen nu ook motoren, elektrische remmen, én software onderhouden te worden. Dat wordt meer en meer werk voor de gespecialiseerde fietsenmaker. Wil je lang plezier hebben van je elektrische fiets, dan kan je als eigenaar ook een aantal zaken doen, om hoogoplopende kosten te vermijden.

   

  1. Kettingonderhoud:


  De ketting is een cruciaal onderdeel van je (elektrische) fiets, omdat deze de kracht van de motor overbrengt naar het achterwiel. Bij elektrische fietsen zijn deze krachten groter, dus kan slijtage sneller optreden. Zorg ervoor dat de ketting altijd goed gesmeerd is met speciale fietskettingolie. Gebruik geen spuitbussen, maar druppelbusjes, zodat er geen olie vernevelt op je schijfremmen. Controleer regelmatig de spanning en de slijtage van de ketting.

   

  Lees meer »
 5. Speedpedelecs vs. E-bikes: wat zijn de voor- en nadelen?

  bikecenter_blog_speedpedelec_ebike

  Wanneer het gaat om elektrische fietsen, biedt de markt een breed scala aan opties voor verschillende rijvoorkeuren en behoeften. Twee populaire keuzes zijn speedpedelecs en e-bikes, elk met hun eigen voordelen en functies. In dit artikel gaan we dieper in op de belangrijkste verschillen tussen deze twee soorten elektrische fietsen.

   

  Snelheid en vermogen

   

  Speedpedelecs zijn ontworpen met een primaire focus op snelheid. Ze zijn uitgerust met krachtige motoren die snelheden tot 45 km/u. Denk hierbij aan de Klever X Pinion 45 of aan de Riese & Müller Supercharger. Deze hoge snelheid maakt speedpedelecs ideaal voor forenzen die langere afstanden willen afleggen in een kortere tijd. Deze extra snelheid kan de reistijd aanzienlijk verkorten. Conventionele e-bikes hebben daarentegen meestal een motorondersteuning tot maximaal 25 km/u. Men kan met een conventionele e-bike sneller rijden maar dan dient dit met eigen inspanning

  Lees meer »