Speed Pedelec winterklaar

Dankzij het heerlijke fietsweer afgelopen zomer, konden we volop kilometers maken met de e-bike of speed pedelec. Het onderhoud van een elektrische fiets is toch wat complexer dan dat van een gewone fiets. Maak daarom je fiets klaar voor de winter om de levensduur van je fiets te maar verlengen.

Het onderhoud van een elektrische fiets is in vele opzichten gelijk aan het onderhoud van een gewone stadsfiets of een sportfiets. Je kan daarom al beginnen met het gewone onderhoud dat je ook hebt bij een gewone fiets. Hierbij denken we dan concreet aan het onderhoud van de banden, de ketting en de tandwielen. Deze hebben allicht allemaal wel wat slijtage gehad deze zomer.

Toch maar langs de fietshersteller?

We kunnen niet ontkennen dat een onderhoudsbeurt heel goed is voor het behoud van je fiets. Zeker bij een fiets van + €1.000,00 is het natuurlijk nog belangrijker dan bij een stadsfiets. Een service onderhoud bij de fietshersteller kan toekomstige reparaties voorkomen. Zo gaat een ketting die goed gesmeerd de winter ingaat veel langer mee dan een droge en roestige ketting.

Bij een onderhoud in ons fietsatelier worden ook andere zaken extra gecontroleerd om je fiets in topconditie te houden. We kijken zo ook na of er bijvoorbeeld geen spaken loszitten. Is dit toch het geval, worden deze nog grondig aangedraaid. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat spaken in de toekomst niet gaan slagen of stukgaan.

Verder checken we tijdens een servicebeurt ook de versnellingen. Slecht afgestelde versnellingen zijn vaak de boosdoener bij ratels in je fiets of doortrappen. Goed afgestelde versnellingen voorkomen vaak grotere problemen in de toekomst.

Wat kan je zelf doen?

Uiteraard kan je zelf ook al veel doen om de levensduur van je elektrische fiets te verlengen. Kleine dingen maken vaak een groot verschil in hoe soepel je fiets fietst, de actieradius en het behoud van de fiets.

Draag zorg voor de accu

De batterij van een elektrische fiets vraagt eigenlijk helemaal geen onderhoud als je er maar goed mee omgaat. Wil je de levensduur van de accu optimaal gaan benutten, dan is het belangrijk om de accu regelmatig te gebruiken. Een batterij die regelmatig wordt op- en ontladen blijft over het algemeen in een goede conditie. Zorg er echter wel voor dat je de batterij niet helemaal leeg fietst. Gebruik je de elektrische fiets niet zoveel in de winter, bewaar de accu dan zeker op een plaats waar het niet vriest.

Banden oppompen

Wanneer je je elektrische fiets gebruikt, is het steeds van belang om dit te doen met goed opgepompte banden. Dit zorgt er niet alleen voor dat je lichter kan fietsen, maar het gaat ook zorgen voor minder slijtage van de banden. Fiets je in de winter minder? Dan is het belangrijk om te zorgen na de winter dat je banden opnieuw goed opgepompt zijn bij het volgende gebruik. Fiets je toch met zachte banden dan ga je automatisch ook de pedalen, de ketting en de tandwielen zwaarder belasten. Ook is het risico op lekrijden groter bij banden die niet volledig opgepompt zijn.

Kabels smeren

Een fiets rijdt beter wanneer ook de kabels soepel lopen. Om dit gesmeerdte laten lopen, is het daarom dan ook een goed idee om de kabels regelmatig eens goed te smeren. Zeker wanneer je door weer en wind je elektrische fiets regelmatig gebruikt of wanneer je fiets vaak buiten staat raden we je zeker aan om de kabels regelmatig te behandelen met rijwielolie. Zowel de remmen als bij de versnellingen kan je vaak een druppeltje olie in de kabels laten druppelen. Zet je je elektrische fiets tijdens de winter op stal, geef de kabels dan al een goede smeerbeurt voor het stallen van de fiets. Zo blijft alles goed soepel tijdens de wintermaanden.

Ketting smeren

Een goed onderhouden en propere ketting is superbelangrijk bij het onderhoud van je elektrische fiets. Uiteraard kan je dit zelf heel makkelijk doen. Bij een open kettingkast haal je het ergste vuil al weg met een nat doekje en wat zeepsop. Daarna kan je dan met een smeermiddel voor kettingen je ketting nog eens goed smeren. Bij een gesloten kettingkast is er meestal ook wel een eenvoudige manier om de ketting te smeren zonder hiervoor de volledige kettingkast te demonteren.  Bij de meeste gesloten kasten is er namelijk een alleen een kapje aan de achterkant van de ketting waar je de ketting kan schoonmaken en smeren. Ook dit kan je best doen voor je de fiets in de wintermaanden eventjes opbergt.

Wees zuinig met de motor

Het meest belangrijke onderdeel van je elektrische fiets is uiteraard de motor. Vergeet deze dan zeker niet bij het winteronderhoud! Het beste gebeurt dit door een fietshersteller, maar je kan ook alvast zelf aan de slag. Check bijvoorbeeld regelmatig de spanning van je banden na. Is de bandenspanning niet goed, dan zal de motor van je fiets sneller slijten.

Controleer je remmen

De remblokjes van de elektrische fiets hebben het vaak zwaar te verduren tijdens je fietstochten. Controleer ze daarom regelmatig gezien ze sneller gaan verslijten dan bij een gewone fiets. Spring je na de winter terug de fiets op, check dan zeker ook de remblokjes voor je tocht!

Maak je elektrische fiets regelmatig grondig proper

Niet enkel ziet je fiets er dan netjes uit, je voorkomt ook slijtage aan onderdelen van je fiets. Ook het kader en de velgen trekken vuiligheden aan. Pak je dit niet snel genoeg aan dan wordt het steeds moeilijker om deze vlekken achteraf nog volledig te verwijderen. Neem voor de poetsbeurt van je fiets een emmer met warm water, afwasmiddelen en een zachte doek of borsteltje. Meer heb je niet nodig om je fiets in topconditie te zetten voor hij in de winterslaap kan.