Lease a bike

Lease a bike

 

Fietsleasing wint aan populariteit dankzij het fiscale voordeel voor de werkgever, maar ook dankzij de voordelen voor de werknemer. Door fietsaankopen te subsidiëren en premies te geven voor woon-werkverkeer met je tweewieler, wil de overheid meer mensen op de fiets krijgen. Die mentaliteitswijziging zet zich overal door, waardoor naar het werk fietsen in België bijna even ingeburgerd is geraakt als bij onze noorderburen.

 

Bedrijfsfietsen zijn populair bij werkgevers omdat ze 100% aftrekbaar zijn. Dat geldt trouwens ook voor aanverwante kosten (zoals fietsstallingen, kleedruimtes, enz.). Bedrijfsfietsen mogen zelfs gecumuleerd worden met fietsvergoedingen en firmawagens.

Bovendien worden bedrijven vanaf 2024 verplicht om duurzaamheidsrapporten op te stellen met de nodige SDG’s (sustainability development goals), die aantonen dat het bedrijf inzet op duurzaamheid.

 

Maar wat is het voordeel voor de werknemer? Een leasefiets is tot wel 35% goedkoper dan een privé aanschaf, omdat de prijs van de fiets fiscaal voordelig ingehouden kan worden op het brutoloon van de medewerker.

 

Via een cafetariaplan kan de werknemer er zelf voor kiezen om (een deel van) het leasebedrag te betalen door zelf vrijwillig tijdelijke verloningselementen om te ruilen. Dit kan zijn met brutoloonruil, downgrade van de bedrijfswagen, bonus, 13e maand, enz.

 

Bovendien voorzien de meeste leasemaatschappijen een diefstal of omniumverzekering, zodat je je geen zogen moet maken bij een eventuele diefstal.

 

Op het assortiment staat praktisch geen beperking. Bij deze meeste leasemaatschappijen heb je keuze tussen alle type fietsen en fietsmerken. Net zoals bij een auto heb je dus zelf de keuze waar je je fiets wenst aan te kopen.

Of je ook een Speed Pedelec kan leasen, hangt af van de fietspolicy van je werkgever. Je moet dan zeker beschikken over een rijbewijs type B of type AM.

 

Wanneer het leasingcontract na 3 jaar afloopt, ben je als werknemer niet verplicht om de fiets te kopen. Doe je dat wel, dan doe je dit aan een voordelig tarief.

 

Conclusie:

Als je werkgever een fietsleasecontract aanbiedt en je bent van plan om nog vele jaren bij het bedrijf te blijven, dan is een leasefiets zeker het overwegen waard. Wil je weten welke besparing jou dit maandelijks kan opleveren, doe dan de gratis berekening op de website van Bike Center via onze online tool of download de brochure (www.bikecenter.be/nl/leasing).