De e-bike is bezig aan een snelle opmars in de gehele Benelux. Nederland, België en Luxemburg ondervinden alle drie enorm veel plezier aan de comfort en snelheid die elektrische fietsen bieden. Van A naar B rijden is zo gebeurd, ook als u al wat ouder bent, of gewoon van comfort houdt. Elektrische fietsen kunnen best hard, tot wel 25 kilometer per uur namelijk. Speed pedelecs, het opgevoerde broertje van de e-bike, kan zelfs net zo hard als een bromfiets: tot wel 45 kilometer per uur. De grote vraag is vaak dan ook, heb ik een rijbewijs nodig voor elektrische fietsen en speed pedelecs?

Elektrische fietsen

Nee, voor een e-bike heeft u geen speciaal rijbewijs nodig. Verder hoeft u niet verplicht een helm te dragen en hoeft de e-bike ook geen kenteken te hebben. Daarnaast geldt er ook geen minimumleeftijd voor het berijden van een elektrische fiets. Ideaal dus, ook voor jongeren. Helemaal als zij ver van hun middelbare school af wonen, dan kan een elektrische fiets zeker uitkomst bieden. Een e-bike is goedkoper, veiliger én milieuvriendelijker dan een scooter of motor. Heeft u een baan op fietsafstand? Dan is de e-bike een prima, goedkopere vervanger van de auto. Plus hij houdt u fit!

De Speed pedelec

De speed pedelec gaat dus nóg harder dan een reguliere elektrische fiets, maar voor deze tweewieler heeft u een rijbewijs nodig. Logisch ook, want hij gaat maar liefst 45 kilometer per uur. Hij wordt vaan gespiegeld aan een scooter of snorfiets, daarom moet de bestuurder van een speed pedelec ook een helm dragen. Daarnaast moet je voor een speed pedelec – ook wel snelle elektrische fiets genoemd – minimaal 16 jaar zijn, om erop te kunnen rijden. Logisch ook, aangezien een rijbewijs wel een vereiste is.