Zomaar een fiets op de tast kopen is eigenlijk niet heel verstandig. Er komen verrassend veel elementen kijken bij de aanschaf van een nieuwe fiets: denk aan garantie, de gewenste accessoires en natuurlijk de correcte framemaat. Vooral dit laatste vergeten mensen nog wel eens, helemaal als ze een 2de hands fiets kopen. Maar waarom is een juiste framemaat fiets belangrijk en hoe bepaalt u dat? Hieronder leggen wij het uit aan de hand van veelgestelde vragen.

Waarom is de juiste framehoogte fiets belangrijk?

Het is eigenlijk heel simpel: een juiste framehoogte is veel comfortabeler en praktischer. Als uw fiets te groot of te klein is verspilt u nodeloos veel energie, gewoonweg omdat de framemaat van uw fiets niet correct is. Daarnaast kan een verkeerde framemaat voor fysieke klachten zorgen, omdat u bijvoorbeeld te kort of net te lang zit qua fietspositie. Reden genoeg dus om een juiste fiets framemaat aan te schaffen.

Welke framemaat fiets heb ik nodig?

En dan de grote hamvraag, hoe weet ik wat de juiste framemaat is? Eigenlijk is het heel simpel, je kan de framemaat zelf berekenen op deze pagina. Meet eerst uw binnenbeenlengte op: zet uw voeten ongeveer 15 centimeter uit elkaar en meet dan de lengte tussen uw kruis en de vloer. Vermenigvuldig uw binnenbeenlengte daarna met 0,68. Zo berekent u de ideale framemaat voor uw lengte. Mocht u daarna twijfelen tussen twee framematen, kies dan de kleinere: dit is namelijk eventueel nog te compenseren.

En hoe zit dat met racefietsen en mountainbikes?

De juiste framemaat racefiets en de juiste framemaat mountainbikes zijn wellicht nog belangrijker dan bij een reguliere fiets. De formule om de juiste framehoogte voor deze sportieve modellen te berekenen is echter gewoon hetzelfde: uw binnenbeenlengte vermenigvuldigen met 0,68. We moeten echter rekening houden dat framegeometrieën ook verschillend zijn per merk. Wij adviseren dus steeds om even langs te komen en te bekijken welke maat voor u het best aansluit.