Het begint de afgelopen weken in rap tempo kouder te worden. Handschoenen en mutsen komen van de kapstok en de verwarming gaat een graadje hoger.

Kortom, de winter staat voor de deur. Dit zorgt er ook voor dat uw fiets wat extra aandacht nodig heeft, zodat deze de winterperiode fatsoenlijk doorkomt. Zolang u onderstaand stappenplan volgt, komt het allemaal goed met uw fiets tijdens deze donkere maanden.

  1. Maak uw (elektrische) fiets schoon

Begin met het schoonmaken van uw (elektrische) fiets. Dit gaat het beste met een sponsje, een oude tandenborstel en een warm sopje. Dit doet u eigenlijk van boven naar beneden, zodat er zo weinig mogelijk vuil blijft hangen op de fiets. Spoel uw fiets achteraf goed af met een tuinslang, maar wees wel voorzichtig, vooral bij een elektrische fiets. Gevoelige onderdelen zoals het display of de accu waarderen een stortvloed aan water niet altijd, maak deze daarom na het schoonmaken goed droog.

  1. Winterbanden fiets

Niet alleen auto’s kunnen gebruik maken van fietswinterbanden, ook fietsen hebben hier duidelijk profijt bij. Winterbanden op uw fiets zorgen er namelijk voor dat de remweg op gladde ondergronden aanzienlijk kleiner wordt. Verder zorgen winterbanden op uw fiets voor meer flexibiliteit en grip bij koude en natte ondergronden, wat erg handig is zodra het gaat ijzelen.

  1. Smeer uw kabels

Bij de meeste fietsen is het mogelijk om de kabels eenvoudig los te klikken. Nadat u de kabels heeft los geklikt, zorg er dan voor dat u deze eerst schoonmaakt en vervolgens goed droogt. Hierna kunt u de kabels insmeren, met bijvoorbeeld siliconenspray.

  1. Controleer uw remmen

Uiteraard is het verstandig om dit meerdere malen per jaar te doen, uw remmen controleren. U merkt uiteraard vanzelf wanneer uw remmen minder goed functioneren dan de bedoeling is, maar in de koude winterperiode is het van nog groter belang om snel op de rem te kunnen trappen.

  1. Vergeet uw ketting niet

Uw ketting vraagt sowieso regelmatig om onderhoud, er komt namelijk snel vuil bij. Het verstandig de ketting in te spuiten met een ontvettingsspray, en vervolgens in te smeren met siliconenspray.

  1. Pas je zadelhoogte aan

In de winter is het slim om uw zadel lager te zetten dan in de zomer. Omdat het in de winter glad is, wilt u zo veel mogelijk controle over het wegdek. Als het zadel wat lager staat, kunt u makkelijker met uw voeten bij de grond als u ineens uitglijdt of snel moet kunnen stoppen.

  1. Controleer uw fietsverlichting

Misschien wel het allerbelangrijkste punt in dit stappenplan, zorg ervoor dat uw fietsverlichting goed werkt. ’s Winters is het altijd lang donker, plus het is vaak erg glad, daarom is het enorm belangrijk dat u goed zichtbaar bent voor automobilisten en andere fietsers. Mocht u twijfelen tussen een nieuw licht, of een klein lampje, kijk dan op de website van de Rijksoverheid, zodat u niet tegen een bekeuring aanloopt.

Geen tijd om uw fiets winterklaar te maken?

Een fiets onderhouden kan veel tijd in beslag nemen, maar het is belangrijk dat uw fiets winterklaar is. Uiteraard kunt u ook bij ons een afspraak maken voor winteronderhoud van uw geliefde fiets, maak dan snel een afspraak!