E-bikes, ofwel elektrische fietsen worden steeds populairder de laatste jaren. Dit komt doordat het de ideale combinatie is tussen comfort en functionaliteit. Met een e-bike zit u niet alleen comfortabel, het voelt ook constant alsof u wind mee heeft. Verder is het ook nog gezond, een e-bike. Want om vooruit te komen, zult u toch écht moeten trappen. Daarnaast bent u met een e-bike milieubewuster bezig dan met een scooter, aangezien uw fiets elektrisch is. Maar een elektrische fiets is wel een stuk sneller dan een gewone fiets, maar hoe snel gaat een e-bike eigenlijk?

Snelheid e-bike

Een e-bike is aanzienlijk sneller dan een gewone fiets. Jan Alleman fietst over het algemeen ongeveer rond de 14 a 18 kilometer per uur, terwijl mensen met een ijzeren conditie rond de 25 kilometer per uur fietsen. Een e-bike in België mag wettelijk juist 25 kilometer per uur, een stuk sneller dan wat Jan Alleman zal aantikken. Zodra de snelheid van uw e-bike harder dan 25 kilometer per uur gaat, wordt deze niet meer gezien als fiets, maar als bromfiets.

Invloeden op de accu

De accu’s voor elektrische fietsen zijn relatief klein. Hoe lang u met deze fietsaccu doet voordat hij leeg is, verschilt echter enorm, dit hangt af van verschillende factoren:

  • Hoe je schakelt; efficiënt schakelen zorgt ervoor dat de accu langer meegaat.
  • De temperatuur; in de winter presteert uw batterij vanwege de koude minder .
  • Hoeveel gewicht je vervoert; als u zwaarder bent of een grote rugzak op hebt, gaat de accu sneller leeg.
  • Weerstand van het landschap; als u door een heuvelachtig landschap fietst, gaat uw accu sneller leeg.
  • Uw banden; een lage bandenspanning vraagt meer energie uit uw accu, zorg dus dat deze altijd goed opgepompt zijn.

Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat uw accu al een tijdje meegaat en simpelweg ouder aan het worden is. Net zoals bij andere elektrische apparaten, gaat de accu van uw elektrische fiets achteruit. Gelukkig is deze vervangbaar, en zijn wij van Bike Center prima in staat dit voor u te doen.